W tym tygodniu w klasie 3 B odbyły się, w ramach edukacji zdrowotnej, warsztaty pod tytułem ,, Skąd się bierze żywność ekologiczna? „. Ćwiczenia interaktywne pozwoliły nam ustalić, jak wygląda Piramida zdrowego żywienia i wspólnie wybrać, co jest dla funkcjonowania człowieka najważniejsze i najzdrowsze, a czego należy unikać. Dzięki obejrzeniu filmu edukacyjnego, rekomendowanego przez Głównego Inspektora Sanitarnego, uczniowie dowiedzieli się, skąd pochodzi ekologiczna żywność i jak wyglądają ekologiczne uprawy i ekologiczne hodowle. Poznaliśmy unijny symbol ekologicznej żywności i każdy uczeń miał za zadanie pokolorowanie przygotowanych kart pracy z symbolem zielonego listka. Na zdjęciach dzieci miały okazję zobaczyć przykłady żywności ekologicznej i odnaleźć na nich symbol zielonego listka.
Najbardziej jednak wszystkim uczestnikom warsztatów podobała się część poświęcona próbowaniu tych produktów. Można było posmakować ekologicznego soku z borówki amerykańskiej, soku z ogórków i polizać pysznego miodu, spróbować ekologicznych płatków kukurydzianych oraz zjeść pyszne ciasteczka.
Myślę, że teraz każdy uczeń z klasy 3 B wie, skąd się bierze ekologiczna żywność, jak jest oznaczona i jak smakuje.