W minionym tygodniu uczniowie klasy 3 A wzięli udział w warsztatach pt. „Skąd się bierze żywność ekologiczna?” w ramach edukacji zdrowotnej. Podczas zajęć uczniowie przypomnieli sobie piramidę zdrowego żywienia ze szczególnym zwróceniem uwagi na to, co jest dla funkcjonowania człowieka najważniejsze i najzdrowsze, a czego należy unikać. Dzieci oglądały film edukacyjny, rekomendowany przez Głównego Inspektora Sanitarnego, podczas którego dowiedziały się, skąd pochodzi żywność ekologiczna. Zobaczyły ekologiczne uprawy i hodowle. Poznały również unijny symbol ekologicznej żywności, a później spróbowały same zaprojektować własne logo dla ekologicznej żywności. Uczniowie oglądali produkty ekologiczne, na których wyszukiwali oznaczeń w postaci symbolu zielonego listka. Najsympatyczniej było jednak podczas degustacji ekologicznego soku z borówki amerykańskiej, soku z ogórków, miodu, płatków kukurydzianych i ciasteczek. Dzieci chętnie i aktywnie uczestniczyły w zajęciach.
![](https://sp17.edu.pl/wp-content/uploads/2024/05/20240405_120656.jpg)
![](https://sp17.edu.pl/wp-content/uploads/2024/05/20240405_120713.jpg)
![](https://sp17.edu.pl/wp-content/uploads/2024/05/20240405_120754.jpg)
![](https://sp17.edu.pl/wp-content/uploads/2024/05/20240405_121815.jpg)
![](https://sp17.edu.pl/wp-content/uploads/2024/05/20240405_121818.jpg)
![](https://sp17.edu.pl/wp-content/uploads/2024/05/20240408_072619.jpg)